Ciasto czekoladowo-malinowe (CZEKOLADA)(MALINY)

Dwa afrodyzjaki w jednej potrawie? A dlaczego nie? 😉 Dobrych rzeczy nigdy zbyt wiele, a już szczególnie gdy jest to czekolada 🙂 Polecam Wam to ciasto – nie jest takie zwyczajne – nie zawiera w ogóle mąki. Przepis znalazłam w jednej z kulinarnych gazetek i uznałam, że wart jest podzielenia się nim z Wami. Powiem Wam, że ciasto wyszło pyszne, a jeszcze w połączeniu z gorącymi malinami… poezja smaku 🙂 Obiecuję Wam, że zarówno czekolada jak i maliny mają bardzo magiczne działanie 😉

Składniki:

♥  100 g czekolady – może być gorzka, ale ja wybrałam białą (uwielbiam smak białej czekolady)

♥ 250 g ksylitolu

♥ 100 g kaszy manny

♥ 3 jajka

♥ 60 g masła

♥ 60 g zmielonych migdałów

♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

♥ 3-4 łyżki cukru

♥ 2 łyżki masła

♥ 1/2 pęczka mięty

♥ 100 g malin

♥ bita śmietana do przybrania

 

Wykonanie:

Najpierw należy przygotować ciasto. Trzeba połamać na kawałki czekoladę, a następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubić z ksylitolem, dodać kaszę mannę, migdały i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać czekoladę z masłem i jeszcze raz wymieszać aż do dokładnego połączenia się składników. Małą tortownicę wysmarowć masłem, posypać kaszą manną, przelać ciasto i piec w 160 stopniach przez około 40 minut. Z cukru, masła i mięty zagotować miętowy syrop, którym należy namoczyć nasze ciasto. Bez tego będzie bardzo suche. Maliny rozgnieść widelcem i podgotować w rondelku tak, aby się rozpadły. Ciepłe maliny wyłożyć na talerze, dodać kawałek ciasta i udekorować malinami i bitą śmietaną. Mniam 🙂

ciasto czekoladowo-malinowe 2

ciasto czekoladowo-malinowe 3

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *