Chrupiąca zupa-krem (ORZECHY)

Hmm, zupy-kremy często nie są zbyt fotogeniczne. Ale nie można odmówić im smaku 😉 Nawet jeśli wyglądają podobnie, to każda smakuje inaczej. Dziś pokażę Wam prostą i szybką rozgrzewającą zupę orzechową. Ma niesamowity smak. 

 

Składniki:

♥  1 fenkuł pokrojony na ćwiartki

♥ oliwa, sól

♥ 1 po – biała część

♥ 1 szklanka surowego kalafiora

♥ 1 łyżka śmietany

♥ 2 szklanki bulionu

♥ 1/2 szklanki posiekanych orzechów – ja wybrałam pecan

♥ pokruszony ser z niebieską pleśnią

 

Wykonanie:

Fenkuł wyłożyć na blachę do pieczenia, polać oliwą, posolić i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celcjusza. Powinien się ładnie zrumienić. Gdy wystygnie pokroić go w drobne paseczki. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Włożyć pora i poczekać, aż się zeszkli. Dodać kalafior, fenkuł i bulion, i gotować ok. 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować zupę i znów postawić na gaz. Dodać śmietanę, większość orzechów doprawić solą i pieprzem. Podawać przybraną orzechami, serem pleśniowym oraz skórką z cytryny i szczypiorkiem. Smacznego 🙂

orzechy 2

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *