Chłodnik z arbuza (ARBUZ)

Wracają do nas niemal pustynne upały, dlatego też chciałam przedstawić Wam dziś coś na ochłodzenie. Słodko-słono-pikantny chłodnik arbuzowo-warzywny. Zaręczam Wam, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście. Z jednej strony ochłodzi, z drugiej rozgrzeje 🙂 Pobudzi wszystkie zmysły i sprawi, że krew zacznie szybciej krążyć 😉 Smacznego 🙂 

Składniki:

♥  2 kg arbuza 

♥ 1 kg pomidorów

♥ 1 czerwona papryka

♥ odrobina tabasco

♥ 1 łyżka sosu balsamicznego

♥ 1 ząbek czosnku

♥ 1 mała kalarepka

♥ 1 czerwona cebula

♥ 1 ogórek

 

Wykonanie:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Z arbuza i papryki usunąć pestki i oba składniki pokroić w kostkę. Zarówno pomidory jak i arbuza i paprykę wrzucić do blendera, dodać czosnek, tabasco, sos balsamiczny i zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Przelać do salaterki i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Kalarepkę, ogórka i cebulę pokroić w kostkę. Do miseczek wlać chłodnik i wsypać do niego mieszankę warzyw. Udekorować papryczkami chilli i listkami mięty. Mniam, całkiem niezłe połączenie smaków 🙂

chłodnik z arbuza 2

chłodnik z arbuza 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *