CEBULA, CZOSNEK, POR, CHRZAN – silna grupa pod wezwaniem :)

Noooo, kochani, podejrzewam, że ten wpis Was zaskoczy 🙂 Przed nami klika najbliższych tygodni w towarzystwie czosnku, cebuli, pora i chrzanu. „Ale jak to?” – zapytacie – „Cebula i czosnek są afrodyzjakami?”. Otóż tak! Są afrodyzjakami i mają bardzo bogatą historię. 

onion

Cebula

Cebula jako afrodyzjak była znana już w starożytności, Grecy, choć jej nie jadali w dużych ilościach, uważali ją za roślinę świętą. Według podań dzięki cebuli hetera Aspazja rozkochała w sobie ateńskiego polityka Peryklesa. Dla niej rozwiódł się z żoną, porzucił młodziutkiego kochanka i wprowadził pod swój dach. A wszystko przez to, że Aspazja podczas każdej jego wizyty podawał mu potrawy z cebuli. Babilończycy stawiali cebulę na stołach podczas ślubnych uczt, by panu młodemu nie zabrakło… hmm sił 🙂 W Egipcie była zakazana dla kapłanów, których obowiązywała czystość, a hinduscy asceci nie mogli jej spożywać, gdyż ponoć utrudniała samokontrolę. Arabowie jadali ją na poprawienie potencji, a we Francji Nostradamusa ten polecał ją zaniedbywanym przez mężów żonom w postaci zupy cebulowej. Oprócz swoich działań miłosnych cebula zawsze była ceniona jako lek – przeciwdziałała awitaminozie, była świetnym antyseptykiem, używano jej do leczenia infekcji bakteryjnych. A to tylko część jej zastosowań. Kto by pomyślał, że w tak niepozornym warzywie kryje się tyle możliwości? 

czosnek

Czosnek

Och! Na pewno znacie ten zapach… no cóż, taka już uroda czosnku. Mimo tego czosnek również od dawien dawna był uważany za afrodyzjak. O jego potęgującym ochotę na seks działaniu pisał już w swojej „Sztuce kochania” rzymski poeta Owidiusz. Sporządzano z niego napój miłosny z dodatkiem kolendry. Jeden z arabskich podróżników wspominając swoją podróż na wyspę Dibat El Halal z radością, gdyż czosnek dodawano tam dosłownie do wszystkiego. Podobno dzięki niemu codziennie był w gotowości dla swoich czterech żon. 

Składniki, które zwierają cebula i czosnek, wzmacniają organizm oraz poprawiają krążenie krwi. A dobra praca naczyń krwionośnych niezbędna jest mężczyznom do osiągnięcia erekcji. Pamiętajcie jednak, żeby czosnek i cebulę spożywać wspólnie – pozwoli Wam to nie zwracać uwagi na ewentualny zapach po ich zjedzeniu. Poleca się również przegryzanie natki pietruszki, skórki cytrynowej lub goździków, które niwelują nieprzyjemny aromat i łagodnie odświeżają. 

horseradish

Chrzan

Chrzan pochodzi ze wschodniej Europy. Uważany jest za afrodyzjak i dość często kojarzono go z męskością, dlatego też był jednym z głównych składników ucz weselnych. Podobno dodawał panu młodemu wigoru przy spełnianiu małżeńskich obowiązków. Chrzan działa pobudzająco i stymulująco dzięki dużej zawartości witaminy młodości – E. Dzięki swoim właściwościom podnosi też nieznacznie ciepłotę ciała.

garlic-onion-leek

Por

Por ma podobne właściwości jak chrzan. Abstrahując od jego działania będzie mi się jednak zawsze kojarzył z pewnym angielskim serialem komediowym, gdzie jeden z bohaterów miał fetysz w postaci mokrego pora – podejrzewam, że kojarzycie, o jaki serial mi chodzi 😉 Por ceniony był w starożytności; jego właściwości wykorzystywali Arystoteles, Hipokrates i Neron, który uważał, że to warzywo cudownie wpływa na jego struny głosowe. Poza tym, jako że należy do tej samej rodziny co cebula i czosnek, posiada bardzo podobne właściwości wpływające na potencję. 

Tak więc zapraszam Was na kilka tygodni z tymi warzywami – pokażę Wam kilka ciekawych przepisów na ich zastosowanie – będziecie mogli sami sprawdzić, czy rzeczywiście są tak czarodziejsko miłosne, jak wierzyli starożytni. 

Źródła:

http://www.naturaity.pl/

Barbara Jakimowicz-Klein „Kuchnia erotyczna”

http://naturalniezdrowy.com.pl/por-wlasciwosci-dzialanie/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *