Canolini z mięsem z królika z sosem grzybowym (KRÓLIK)

To danie wymaga trochę pracy, ale zaręczam Wam, że własnoręcznie przygotowane od początku do końca pierożki mogą być hitem waszej miłosnej kolacji 🙂 Tak więc bez przydługiego wstępu zapraszam Was na pierożki z mięsem króliczym. 

Składniki na ciasto:

♥ 400 g mąki pszennej

♥ 4 łyżki oliwy z oliwek

♥ 4 jajka

♥ 4 łyżki parmezanu

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować bardzo cienko i wycinać dwa rodzaje krążków – o 4 i 5 cm średnicy.

Składniki na farsz:

♥ 250 g mięsa z królika

♥ po 30 g posiekanych warzyw: marchewki, cebuli, selera naciowego

♥ 5 jagód jałowca

♥ 50 g sera ricotta

♥ pieprz, sól

Wykonanie: 

Warzywa dusimy na oliwie, aż będą częściowo miękkie. Następnie dodajemy królika, jagody jałowca, wodę i dusimy do miękkości mięsa. Ugotowane mięso, najlepiej jeszcze ciepłe, oddzielić od kości, a następnie posiekać drobniutko. Dodać ser, przyprawy i wymieszać. Farsz nakładać na większe koła, przykrywać mniejszymi, które trzeba dobrze docisnąć, aby pierogi były porządnie zlepione. Następnie powstałe pierogi złożyć na pół i skleić samą górę krańców ciasta. Powstaną niby-ruloniki. Powstałe pierogi rzucać na gorącą wodę z solą i oliwą, Gotować kilka minut po wypłynięciu na wierzch. Podawać można z różnymi sosami, ja wybrałam sos z prawdziwych, leśnych grzybów z odrobiną śmietany.

pierozki z krolikiem 2

pierozki z krolikiem 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *