sob. Lip 20th, 2019

Bigosik z kalmarów (KALMARY)

1 min read

Oto kolejny przepis z mojej ukochanej książki kucharskiej pt.: „365 obiadów na polskim stole”. Niesamowity bigosik z kalmarów. Właściwie to z bigosem ma niewiele wspólnego, ale smakuje wyśmienicie. No i te kalmarowe krążki – piękny widok 🙂 

Składniki:

♥  2 tuszki z kalmarów

♥ 1 marchew

♥ 1 cebula

♥ 1 łyżka koncentratu pomidorowego

♥ 2 łyżki ketchupu

♥ 1 szklanka wywaru warzywnego

Wykonanie:

Tuszki wrzucić do ciepłej, osolonej wody i gotować ok. 30 minut bez przykrywki. Następnie pociąć w paseczki lub okręgi. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić poszatkowaną drobno cebulę, a następnie startą na dużych oczkach marchew i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do rondelka, dodać wywar warzywny, ziele angielskie, liść laurowy i gotować 10 minut. Pod koniec gotowania dodać kalmary oraz ketchup i koncentrat pomidorowy. Odparować nadmiar płynu, a następnie doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Podawać z kruchą bułeczką.

bigosik z kalmarów 2
bigosik z kalmarów 3

Dodaj komentarz

Copyright © All rights reserved.