ANYŻ i KARDAMON – zapach i smak świąt

Podniecające właściwości kardamonu znane były już w starożytności. Starożytni Grecy i Rzymianie mieszali kardamon z woskiem, napełniali taką mieszanką muszle i wpinali we włosy i ubranie. Tak przygotowanymi perfumami zwabiali swoich kochanków do sypialni. Egipcjanie używali go do zakrojonej na szeroką skalę produkcji perfum. Dziś również kardamon jest stosowany do wyrobu silnie pobudzających perfum – szczególnie męskich. Chaldejczycy uważali tę roślinę za najgodniejszą ofiarę, jaką można złożyć bogom. Kamasutra zaś wspomina kardamon jako afrodyzjak w połączeniu z imbirem i cynamonem rozsmarowanym na cebuli i grochu – przyznacie, że to dość piorunująca mieszanka 😉 

anyż

W arabskiej „Księdze tysiąca i jednej nocy” Szeherezada opowiada historię bogatego kupca, który nie mógł doczekać się potomków. Po wielu próbach i rozczarowaniach żona poradziła mu, aby zakupił specyfik, który zwiększy jego płodność. Jednym ze składników mikstury był kardamon. Kupiec miał zażyć tylko jedną łyżeczkę, ale mikstura tak mu posmakowała, że zjadł całą miskę, a jego żonie wreszcie udało się zajść w ciążę. Owocem tych zabiegów był znany chyba wszystkim Aladyn, przyszły właściciel magicznej lampy.

anyż 2

W średniowieczu został zakazany bullą papieską – ze względu na jego zbyt silne działanie podniecające. Arabowie zaś do dnia dzisiejszego twierdzą, że skutecznym afrodyzjakiem jest kawa doprawiona szczyptą kardamonu i miodem. Współczesna nauka podkreśla jego prozdrowotne właściwości – ma on poprawiać działanie układu pokarmowego, wzmacniać organizm oraz wzmagać witalność. W Afryce Północnej kardamon wykorzystuje się do przywrócenia pewności siebie i radości życia.

anyż 3

Kardamon to podobno najdroższa na świcie przyprawa zaraz po szafranie. Ma uniwersalny smak, więc pasuje zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. 

kardamon

Anyżu zaś nie pomyli się z niczym. Te śliczne gwiazdki wypełnione błyszczącymi nasionami mają bardzo charakterystyczny aromat. W starożytnych Indiach anyżek ucierano na pastę z miodem i smarowano nią narządy płciowe.

kardamon 2

Smak, jaki nadaje napojom anyż, podobno potęguje radość. Przyprawa ta znana już była Rzymianom, którzy podawali na swych słynnych ucztach anyżowe ciasteczka jako ostatnie danie. Starożytni Grecy i Rzymianie wierzyli, że ssanie nasion anyżu wzmaga pożądanie seksualne, leczy oziębłość i impotencję. Anyż w swoim składzie faktycznie zawiera substancje estrogeniczne, które mogą powodować efekt podobny do działania testosteronu.

kardamon 3

Kochani, idzie zima, idą święta. Nie wyobrażam ich sobie bez tych przypraw – czy to w ciasteczkach, czy w kawie, herbacie bądź grzanym winie. Pomyślcie, jaką niesamowitą miłosną moc muszą mieć potrawy i napoje wypełnione kardamonem i anyżem. Mrrrrr 🙂 Wasi kochankowie i ukochane będą wdzięczni za takie pyszności 🙂 

 

 

Źródła:

Barbara Jakimowicz-Klein „Kuchnia erotyczna”

http://blog.posbistro.com/kardamon-afrodyzjak-lek-odchudzanie-raka/ 

http://www.koneserzy.pl/smaki-konesera/150-kardamon.html 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *