Afrodyzjaki – miłosna kuchnia

Zastanawialiście się kiedyś co jecie? Jak wpływa na Was konkretny pokarm, napój lub przyprawa? Na pewno słyszeliście o afrodyzjakach – pokarmach, które wpływają na ludzkie ciało niemal w magiczny sposób. Usuwają zmęczenie, podnoszą libido, poprawiają potencję, nastrajają do miłosnych igraszek, a przede wszystkim drażnią niemal wszystkie zmysły: smaku, zapachu, wzroku, dotyku. Od wieków ludzie próbowali za pomocą tych produktów i potraw zwiększać swoje możliwości seksualne i uwodzić piękne panny i przystojnych kawalerów. Ten blog przybliży Wam niemal wszystkie produkty, które na przestrzeni tysiącleci były wykorzystywane w ten sposób.

Narodziny_Wenus Botticelli

Historia afrodyzjaków tak naprawdę zaczyna się z chwilą pojawienia na świecie bogini miłości i piękności, Afrodyty. Według legendy narodziła się ona z morskiej piany, do której Kronos wrzucił odcięte przyrodzenie swego ojca Uranosa. Wyszła z morza w okolicach wyspy Cypr i tam też było później centrum jej kultu. Była najurodziwszą i najbardziej kochliwą z bogiń antycznego świata. Miała wielu kochanków, znana jest ze swych licznych romansów zarówno z bogami jak i śmiertelnikami. Według jednej z opowieści Afrodyta dostała w dniu swojego ślubu piękną przepaskę, która miała czarodziejską moc – zawarte w niej były wszelkie powaby, piękno, żądze. Dzięki niej zakochiwał się w Afrodycie każdy i każdy ulegał bez problemu jej żądzom.

Ludzie, chcąc odtworzyć moc cudownej przepaski, próbowali stworzyć jej odpowiedniki – używali do tego celu pokarmów, przypraw i napojów, które według nich miały mieć podobną miłosną moc. Owe produkty mogą mieć dwojakie działanie. Efekt psychologiczny polega na zwiększeniu popędu seksualnego i przyjemności erotycznej poprzez wpływanie na nastrój. Efekt fizjologiczny polega na zwiększenie przepływu krwi i rozluźnieniu mięśni gładkich.

Dante_Gabriel_Rossetti_-_Tristram_and_Isolde_Drinking_the_Love_Potion_1867

Ponoć najsilniejszym afrodyzjakiem jest napój Izoldy, którego receptura jest od wieków przekazywana z pokolenia na pokolenia i pilnie strzeżona. Oprócz tego napoju na przestrzeni wieków i w różnych kulturach przeróżne przyprawy i produkty zaliczane były do afrodyzjaków. Pierwszym udokumentowanym przepisem na miłosny eliksir był ten pochodzący z Egiptu z 1700 r p.n.e. Wg niego należało ususzyć i rozdrobnić liście tarniny i akacji, a następnie wymieszać je z miodem. W starożytnej Grecji sporządzano używki priapowe składające się z napojów, do których dodawano nasienie zwierząt odznaczających się wyjątkowym wigorem seksualnym lub ogromną płodnością (np. byk, ogier, zając). W Azji ceniono konopie (Indie), a także żeń-szeń (Chiny). Największy jednak rozkwit produkcji miłośnych eliksirów przypadł na czasy średniowiecza. Jednakże podejrzewam, że wiele ówczesnych przepisów nie znalazłoby naszego uznania: powszechnie stosowano tam kał nietoperza, brzuchy ropuch, jądra jurnych zwierząt itp. Niekiedy poszczególne produkty były zakazywane, np. mnisi chrześcijańscy mieli zakaz jedzenia cebuli, gdyż w powszechnym mniemaniu zwiększała ona żądze. Podobnie mnisi tybetańscy nie mogli po jej spożyciu wchodzić do świątyni.

Przez wieki zmieniała się moda, przesądy, przepisy, ale ludzie nadal wierzą w miłosną moc pokarmów. Chcę Wam przybliżyć te magiczne składniki, dzięki którym rozbudzicie miłosne żądze w sobie i swoich kochankach. Na pierwszy ogień poszły czekolada i imbir. Teraz przygotujcie się na resztę magicznych składników z całego świata. Poznacie owoce, warzywa, napoje, zioła, przyprawy, które osobno i razem sprawiają, że krew szybciej krąży w żyłach i nachodzi nas ochota na erotyczne uniesienia.

afrodyzjaki

afrodyzjaki 2

Źródła: internet; Barbara Jakimowicz-Klein „Kuchnia erotyczna”; afrodyzjaki.blogspot.com; afrodyzjaki.info.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *